GASMETEN ZEECONTAINERS

HOE KOM IK AAN EEN “GASVRIJ” VERKLARING
Zeecontainers kunnen schadelijke gassen en/of dampen bevatten. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de containers enige concentratie van gas bevat en zelfs 13% van alle containers gassen en/of dampen bevat boven de wettelijke gestelde grenswaarde.

HET NUT VAN GASMETINGEN EN CONTAINERONTGASSING
Ieder jaar komen er in Nederland miljoenen containers binnen vol producten. Om deze producten in de containers te beschermen tegen bijvoorbeeld ongedierte, worden de containers regelmatig actief gegast voordat ze het land van herkomst verlaten. Het is de bedoeling dat deze gassen zijn uitgewerkt voordat de container op bestemming is. In het meest gunstige geval is het gas dan verdwenen op het moment dat de container aankomt op bestemming. Het komt zeer vaak voor dat er nog een gevaarlijke hoeveelheid gas aanwezig is wanneer de container is gearriveerd op de plaats van bestemming. Daarnaast kunnen deze gassen vervolgens ook in de producten zitten, waardoor deze soms nog maandenlang gas kunnen afgeven en bepaalde producten nog kunnen “nadampen”. Dit laatste is vaak het geval bij gelijmde producten, zoals bijvoorbeeld schoenen.

Gevaren bij het openen van zeecontainers
Om te voorkomen dat ongedierte (insecten, ratten, etc.) en mogelijke ziektes zich verspreiden, of producten in de container beschimmelen, worden de containers regelmatig actief gegast voordat deze weer vertrekken. De gassen die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld formaldehyde, methylbromide, fosfine, sulfurylfluoride en andere giftige stoffen. Deze gassen zullen in vrijwel alle gevallen het ongedierte in de container doden, maar zijn tevens ook zeer schadelijk voor de mens. Het openen van een container die gegast is, kan dan ook gevaarlijk zijn wanneer het gas nog niet is uitgewerkt (opgelost). Daarnaast is het ook mogelijk dat de container in eerste instantie niet gegast is, maar dat er tijdens het vervoer gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen uit de producten. Een veel voorkomende voorbeeld hiervan zijn containers die gevuld zijn met nieuwe schoenen, waarbij tijdens de productie lijm is gebruikt. Vaak is deze lijm nog niet geheel uitgehard als de container vertrekt, waardoor deze nog dampen kan afgeven. Een ander voorbeeld is verf die nog niet helemaal droog is. Hierdoor loopt de container tijdens transport langzaam vol met gevaarlijke stoffen, zonder dat de container in eerste instantie actief gegast is. Bij het openen van een container wilt u dus eerst weten wat de luchtkwaliteit in de container is. Er dient daarom altijd eerst gecontroleerd te worden op de aanwezigheid van gevaarlijke gassen. Deze controle gebeurt door middel van een gasmeting, welke u kunt laten uitvoeren door Hatech. U kunt er ook voor kiezen om deze metingen in eigen beheer uit te voeren met de gasmeetset voor zeecontainers van Hatech.
Gasmeting
Volgens de Arbowet dienen werkgevers de containers die binnen zijn gekomen te controleren op gevaren voor verstikking, bedwelming, vergiftiging en brand. Dit dient te gebeuren alvorens een werknemer (of iemand anders) de container opent. Tijdens een gasmeting kan er bepaald worden of er (nog) giftige gassen in de container aanwezig zijn. Als de container gasvrij is, kan deze veilig worden geopend. Als er nog gas in de container aanwezig is, moet deze eerst ontgast/gelucht worden voordat u de container kunt betreden. Als dit niet volgens de voorschriften wordt uitgevoerd, kan dit (ernstig) schadelijke gevolgen hebben voor de persoon die de container opent.
Ontgassing
Bij sommige gassen is het mogelijk dat de container ontgast wordt door natuurlijke ventilatie. Veelal moet de container hierbij op een speciale locatie worden geplaatst, waarna de deuren van de container met beleid worden geopend. Steeds vaker worden containers echter ontgast door middel van geforceerde ventilatie: hierbij wordt een voorzetdeur op de container gezet, zodat de container gesloten kan blijven tijdens de ontgassing. Via de aansluitingen in de deuren wordt verse lucht in de container gespoeld, waardoor de lucht in de container zuiverder wordt. Het voordeel van geforceerde ventilatie is dat deze methode de container veel sneller ontgast dan door middel van natuurlijke ventilatie, waarbij het dagen of soms zelfs weken kan duren voordat de container gasvrij is en de goederen gelost kunnen worden. In sommige gevallen zit het gas niet in de container zelf, maar in de verpakte producten. In zo’n geval is het niet genoeg om alleen de container te luchten, maar moeten ook de producten gezuiverd worden. In dat geval moet de lading omgepakt worden.
Zijn mijn containers gasvrij?

Het is verplicht om een gegaste container van de juiste papieren en etiketten te voorzien in het land van herkomst. Echter wordt dit lang niet altijd volgens de norm uitgevoerd, of is de informatie in deze documenten onvolledig of onduidelijk. De enige manier om zeker te weten of een container daadwerkelijk gasvrij is, is door middel van een gasmeting. Deze gasmeting kunt u uitbesteden of in eigen beheer uitvoeren. Als u deze gasmeting laat uitvoeren ontvangt u na de meting van de container een gasvrij-verklaring. Dit meetrapport is officieel maximaal twee uur geldig. Om deze reden wordt er vaak voor gekozen om de gasmeting op locatie uit te voeren. Wanneer een container bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam is gecontroleerd, is de uitslag hiervan niet meer geldig op het moment dat de container in Enschede aankomt. In dat geval zal er opnieuw een gasmeting uitgevoerd moeten worden. Als u de gasmetingen in eigen beheer uitvoert, geeft u dit het meeste flexibiliteit.

TYPE PRODUCTEN MET VERHOOGD RISICO

Alle containers kunnen giftige gassen bevatten, maar er zijn een aantal productsoorten waarbij een verhoogd risico is op containergassing. Zo worden zeecontainers met levensmiddelen in bijna alle gevallen gegast. Voorbeelden hiervan zijn containers met koffiebonen, granen, plantaardige en dierlijke producten (zoals katoen, kleding en dierenhuiden), schoenen, speelgoed, cosmetica en hout of houten producten (zoals meubels). Verder worden ook vaak containers onnodig gegast die bijvoorbeeld kunststof planten, computers (of andere elektronica), chemicaliën, bont, keramiek of aardewerk bevatten. In laatstgenoemde gevallen voegt het gassen van de containers niets toe, omdat de producten niet gevoelig zijn voor ongedierte en niet kunnen rotten.

ARBEIDSINSPECTIE – VEILIG EN GEZOND

Namens de overheid controleert de arbeidsinspectie of werkgevers en werknemers zich aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden houden. In Nederland zijn werkgevers bij wet verplicht om hun werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden. Na een aantal zeer ernstige incidenten met gassen in containers is het toezicht op dit onderwerp aangescherpt. Jaarlijks worden vele bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van juiste procedures en maatregelen. Het lossen van containers wordt aangemerkt als werken in een risicovolle omgeving.

Er zijn 3 brochures uitgegeven over het onderwerp containergassen door de arbeidsinspectie, waarin zij toelichten waarom dit een zwaarwegend punt in de beoordeling van bedrijven is;

Controle gehad; wat moeten we nu doen?

Na een controle van de arbeidsinspectie ontstaan er vaak vragen over het aantal uit te voeren metingen, de opzet voor een plan van aanpak en de instructies van medewerkers en leveranciers. Hatech heeft reeds honderden bedrijven inzake dit onderwerp begeleid en heeft diverse voorbeeldprocedures en oplossingen beschikbaar, welke eenvoudig en efficiënt zijn te implementeren. Verder kan Hatech u voorzien van een complete set apparatuur voor het zelfstandig uitvoeren van deze metingen en de daarbij behorende opleidingen.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 80
 

Type producten met verhoogd risico

Oplossingen & aanpak bij de bron
Het uitvoeren van gasmetingen is geen eenvoudig onderwerp. Bij Hatech adviseren wij u op maat over dit proces en helpen wij u graag persoonlijk verder. Dit kan betekenen dat we vrijblijvend met u kijken naar de huidige situatie en we samen onderzoeken hoe we meer veiligheid integreren in uw supply-chain. Veel van onze relaties maken al jarenlang gebruik van onze kennis en producten om de problemen bij de bron aan te pakken. Denkt u hierbij aan slechts kleine aanpassingen in het productie- en/of verpakkingsproces, om afkeur in Nederland te voorkomen. Zo zijn we niet bezig om slechts alles te ontgassen, ons doel is uiteindelijk om te zorgen dat uw containers gasvrij binnen kunnen komen. Indien gewenst kunnen we u voorzien van talloze referenties en/of praktijkvoorbeelden, waaruit blijkt dat de Hatech zeecontainer gasmeetset de beste oplossing is in deze markt.
product categorieën