WATERSTOF METEN MET MPS

 • Brandbaar gas sensor welke alle brandbare gassen detecteert, inclusief waterstof, in 0-100% LEL range.
 • Op fysica gebaseerd detectivemechanisme in plaats  de gebruikelijke chemisch-gebaseerde, zodat de onderen veel langer meegaan.
 • Laag intern energieverbruik maakt dat het een intensief veilig component is; hierdoor ook geen schade wanneer de sensor wordt blootgesteld aan teveel gas.
waterstof (h2) meten met mps-technologie

Crowcon introduceert: MPS-Molecular Property Spectrometer, een

 technologie uit de 21st eeuw en in gas detectoren.

 • Brandbaar gas sensor welke alle brandbare gassen detecteert, inclusief waterstof, in 0-100% LEL range.
 • Op fysica gebaseerd detectivemechanisme in plaats  de gebruikelijke chemisch-gebaseerde, zodat de onderen veel langer meegaan.
 • Laag intern energieverbruik maakt dat het een intensief veilig component is; hierdoor ook geen schade wanneer de sensor wordt blootgesteld aan teveel gas.
HOE WERKT MPS?
 • De sensor is een keramische schijf die elke twee seconden van kamertemperatuur tot 1000 graden Celsius wordt verwarmd en de thermische geleidbaarheid voor elke temperatuur detecteert. De keramische schijf is zo klein dat deze niet genoeg energie kan bevatten om een vonk te veroorzaken – waardoor de MPS technologie als intrinsiek veilig kan worden gecertificeerd.
 • Als de schijf in temperatuur verandert, worden de veranderingen in de thermische geleidbaarheid vastgelegd door de detector, waardoor een vingerafdruk wordt verkregen van het gasmengsel dat wordt gedetecteerd. De MPS weet welke gassen aanwezig zijn en de hoeveelheid van elk aanwezig gas, met behulp van interne opzoektabellen na aanpassingen die gemaakt worden door de aanwezige atmosferische omstandigheden (druk, temperatuur, luchtvochtigheid).
 • Als het een onbekend gas is en niet bekend bij de software, zijn er geschatte waardes, gebaseerd op algemene koolwaterstoffen en oplosmiddelen van verschillende gewichten. Hierdoor wordt er alsnog een waarde weergegeven, die zeer accuraat is gebleken bij de testen die gedaan zijn met onbekende gassoorten.
 • Het totale %LEL wordt weergegeven.
WAT MAAKT HET ANDERS

MPS de toekomst voor H2 meten

 

 • Geen chemische reactie – geen verbranding, geen vlam, geen katalytische oxidatie, geen chemische afbraak of ontbinding, etc.
 • Geen gebruik van licht bij de beoordeling of meting (geen lichtbron die kan verouderen)
 • Geen gebruik van een fysieke referentiesensor (zoals de niet-katalytische referentiekraal bij een katalytische detector, referentiecel bij een NDIR, de gesealde referentiekraal in de bekende thermische geleidbaarheidssensoren)
BELANGRIJKSTE SENSOR KENMERKEN

Geen kalibratie
Bij het toepassen van een stationaire gasdetector is het gebruikelijk om onderhoud uit te voeren volgens een aanbevolen schema dat door de fabrikant is bepaald. Dit brengt uiteraard reguliere kosten met zich mee en kan het noodzakelijk maken om processen of produktie tijdelijk stil te leggen om toegang te krijgen tot de detectoren. Hier komt bij het risico waar personeel aan blootgesteld wordt als deze detectoren in bijzonder gevaarlijke omgevingen zijn geїnstalleerd.
De Xgard Bright, Gasman en T4x detectors met MPS sensor technologie hebben geen kalibratie nodig. Hierdoor is er minder interactie nodig met de detector en verlaagd daarmee de total cost of ownership over de levensduur van de sensor (> 10 jaar) en reduceert de kosten van potentiële shutdowns voor onderhoud.

Meerdere gassoorten – ‘True LEL’
Veel industrieën en applicaties gebruiken of hebben meerdere gassen in dezelfde omgeving, bijvoorbeeld methaan en waterstof. Dit kan een uitdaging zijn voor traditionele sensortechnologie die slechts voor een gas is gekalibreerd, wat resulteert in onnauwkeurige metingen. De MPS geeft echter een totale %LEL-concentratie weer van het gas dat aanwezig is in een gasmengsel.
Het is veiliger om een totaal %LEL te rapporteren, dan slechts de meting van één component in het mengsel, zodat het daadwerkelijke risico wordt weergegeven. MPS kan daardoor betrouwbaar worden ingezet in multi-gas omgevingen welke door de opmars van waterstof vaker zullen voorkomen.

Geen vergifitiging of veroudering
In bepaalde omgevingen hebben traditionele katalytische sensoren kans op vergiftiging. Met MPS technologie is dit niet mogelijk. Keramiek heeft geen vergiftigers en slechts weinig elementen kunnen deze beschadigen. Als we specifiek kijken naar waterstof of brandbare gassen zijn er geen %LEL sensoren met een levensduur van de sensor van minimaal 5 jaar.

De MPS sensor is beschikbaar in de volgende producten:

Geïnteresseerd in de Xgard Bright MPS van Crowcon voor waterstof meten, vraag direct uw offerte aan.
product categorieën