Werken mijn gas detectoren bij lage temperaturen?

Advies voor het gebruik van gas detectoren in lage temperaturen

Zo rond Oktober / November begint het koude winterweer op het Noordelijk Halfrond welke een invloed zal hebben op hoe goed uw gas detectoren zullen functioneren. Sommige van onze instrumenten zijn tot -40 Graden Celsius gecertificeerd, maar het gros heeft een certificering van -20 Graden. Maar zelfs dan nog kunnen de instrumenten voor een korte periode bij die lage temperaturen gebruikt worden. De respons van de sensoren zal zeker veranderen als het kouder wordt, maar de betere toestellen maken gebruik van temperatuur compensatie om de meetwaardes binnen de 15% afwijking te houden op basis van de daadwerkelijke waarde.

Hieronder volgen een paar tips om een warm gevoel te krijgen als u uw gas detectoren in koude omgevingen gebruikt:

Als u een koude omgeving in loopt voelt het meteen koud aan. Echter, het duurt even voor uw gas detectoren om net zo koud te worden als uw omgeving. De temperatuur compensatie houdt bij wat de interne temperatuur is van uw monitor. Als u een detector voor minder dan 20 minuten gaat gebruiken is het niet nodig te detector te laten stabiliseren voordat u deze gebruikt. Zet het toestel aan, meet de omgeving en ga weer terug naar binnen waar het warm is.

Als u de gas detectoren voor langer dan 20 minuten gaat gebruiken in een koude omgeving, is het verstandig om de gas detectoren te laten stabiliseren in een normale omgeving voor ongeveer 15 tot 20 minuten voor gebruik, daarna het toestel aan te zetten en de sensoren op nul te stellenKoude omgevingen kunnen erg droog zijn. Het droge klimaat heeft meer invloed op de electrochemische sensoren dan de koude temperaturen. Om te voorkomen dat het waterige elektrolyt uitdroogt, bewaar het toestel in een vochtige omgeving wanneer u deze niet gebruikt. Let op, niet té vochtig. Een Relatieve Vochtigheid van rond de 40 – 50% is ruim voldoende om uw de gevoeligheid van de sensoren te behouden en er voor te zorgen dat ze langer zullen werken.

De respons van uw instrument lijkt langzaam te zijn bij temperaturen lager dan 20 Graden Celsius. Het display kan zelfs vervagen of zelfs niets meer weergeven. Wanneer dit gebeurt zal het toestel zeer waarschijnlijk nog wel gewoon gas detecteren en in alarm gaan. Wij adviseren de gas detectoren voor ieder gebruik te bumptesten om te controleren of het instrument nog steeds werkt en zorg er voor dat het instrument na gebruik zo snel mogelijk weer opwarmt

De electrochemische sensoren in uw gas detectoren maken normaal gesproken gebruik van waterig elektrolyt en in sommige gevallen kan deze bevriezen als de detector voor langere tijd gebruikt wordt in temperaturen lager dan -20. De Zuurstof sensor is in de regel genomen de eerste die bevriest. Als de sensoren bevroren zijn zullen deze geen betrouwbare waardes meer produceren, maar de functionaliteit zal weer normaliseren als het toestel weer opgewarmd is.

De batterijduur kan een stuk minder worden bij koude temperaturen. Bij minder dan -20 kan de batterijduur met meer dan 50% verminderd worden.

De gas detectoren dicht tegen uw lichaam aanhouden zorgt er voor dat deze zo warm mogelijk blijft. Als u de detector gebruikt voor meten vanaf afstand hou de detector dan zo lang mogelijk onder uw jas als mogelijk.

Een goed vuistregel voor het gebruik van gas detectoren in koude omgevingen is dat deze het net zo lang volhoud als u. Als het te koud voor u is, is het waarschijnlijk ook te koud voor het instrument.

 

Heeft u vragen over de werking van uw gas detectoren in deze koude tijden of over gasdetectie in het algemeen neem gerust contact op via 0162-510004 of via info@hatechgas.com

 

productcategorieën