laatste-nieuws

Grenswaarde benzeen verlaagd naar 0,2 ppm

grenswaarde benzeenHatech Gasdetectie krijgt nog zeer regelmatig vragen over de verlaging van de grenswaarde benzeen. Graag brengen wij dit nogmaals onder de aandacht voor u.

Op 1 september 2017 is ‘de wettelijke grenswaarde benzeen’ fors verlaagd, namelijk van 1 ppm (3,25 mg/m³) naar 0,22 ppm (0,7 mg/m³). Benzeen is een giftige en kankerverwekkende aromatische koolwaterstof, die onder andere als grondstof en weekmaker wordt gebruikt in de kunststoffen industrie. Bij kamertemperatuur is het een heldere, kleurloze vloeistof. Blootstelling aan benzeen damp is onder andere een risico bij lakspuiterijen, brandstofopslag, tankstations en bij het lossen van zeecontainers.

Toen de Gezondheidsraad haar – nu reeds opgevolgde – advies begin 2014 publiceerde, gold die nieuwe grenswaarde benzeen als een uitdaging voor veel sensoren. Deze lag namelijk in de buurt van (of zelfs onder) de detectielimiet. Voor de oplossingen die Hatech u biedt op het gebied van benzeen meting is deze uitdaging geen probleem. Ideaal is de Ion Science Tiger Select, met een detectielimiet van 0,001 ppm (1 ppb), waarmee het detecteren van de grenswaarde benzeen zeer eenvoudig is. Voor benzeen-specifieke metingen kan gebruik worden gemaakt van een voor-filterbuis. Verder kunt u natuurlijk ook gebruik maken van de vertrouwde Industrial Scientific MX6 iBrid, de Ion Science Cub Tac of het alom bekende Kitagawa gasdetectie buisje 118SE voor de detectie van benzeen. Het is zeer raadzaam om te controleren of uw instrumenten en sensoren ook geschikt zijn om de vernieuwde grenswaarde benzeen van 0,2 ppm vast te stellen.


Houd onze website goed in de gaten als u op de hoogte wilt blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van benzeen. Het eerst volgende blog zal hier uitstekend op aansluiten, met als onderwerp: ‘de basisfeiten van benzeen’. Bij Hatech willen wij op deze manier graag benadrukken wat de risico’s en gevaren zijn van benzeen.

Voor meer informatie omtrent de gevaren en het meten leest u hier verder. Als u meer wilt weten, neem dan gerust contact op met Hatech Gasdetectie via info@hatechgas.com of 0162-510004. Ons team helpt u graag. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met één van onze vertegenwoordigers voor een vrijblijvende afspraak.