laatste-nieuws

Drie havenarbeiders omgekomen in steenkolenschip door CO2.

 

kolenschipBij een overslagbedrijf in het Belgische Beveren, zijn zaterdag drie havenarbeiders omgekomen in het ruim van een kolenschip nadat ze bevangen werden door een hoge concentratie van giftige kooldampen.
Een vierde medewerker van het overslagbedrijf ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Het gaat op het zwaarste ongeval sinds jaren in het havengebied van Antwerpen. Het betreffende schip,
de 200 meter lange, onder Hongkongse vlag varende schip, lag sinds vrijdag afgemeerd in de Belgische havenstad om haar lading te lossen.

Het luik was volledig geopend voor een inspectie van de lading, een volledig normale procedure.
De lading betrof kolen uit China en was dus wekenlang op zee geweest waardoor zich een dichte CO2-deken kon vormen.

Uit de geringe informatie die reeds bekend is blijkt dat het ruim zo goed als leeg was gehaald door grijpers en alles werd klaargemaakt voor verwijdering van de restlading. Dit betreft het handmatig wegscheppen van restende kolen in het ruim. Voor inventarisatie van deze schoonmaak daalde de heftruckchauffeur en zijn collega af via het mangat naast het luik. Toen ze niet opdoken in het ruim ging de teamleider zelf polshoogte nemen.

Toen na geruime tijd hij ook niet opdook, ging op zijn beurt ook de dekman naar beneden. Hij zag de drie lichamen op elkaar liggen in de koker van het mangat en werd eveneens bedwelmd door de hoge concentratie CO2 maar kon nog naar boven kruipen en alarm slaan. Toen even later de nooddiensten ter plaatse kwamen daalden deze met zuurstofmaskers samen met de ploegchef af en vonden de slachtoffers.

De drie slachtoffers waren zeer ervaren dokwerkers uit de streek. Het gaat om de teamleider, een heftruckchauffeur en zijn collega. Merkwaardig genoeg kon volgens de eerste berichten de brandweer geen giftige gassen meer vinden.


Het vrijgeven van besloten ruimte op drie niveau’s voordat deze betreden worden en het dragen van gasdetectie voor persoonlijke veiligheid hadden dit voorval naar aller waarschijnlijkheid kunnen voorkomen. Maak en RI&E waarin duidelijk is welke gevaarlijke gassen zich in uw werkomgeving kunnen voor komen en zorg voor de juiste detectie apparatuur mee draagt die u tijdig waarschuwt voor de aanwezigheid van deze gassen.

In dit geval had hadden de volgende toestellen de schadelijke gassen kunnen detecteren: