CO2 in brouwerijen

De gevaren achter uw favoriete bier?CO2 nu ook voor Radius BZ1

Vaak is het vanzelfsprekend om de behoefte aan gasdetectie met de olie- en gasindustrie en de staalindustrie te associëren, maar heeft u al nagedacht over de noodzaak om gevaarlijke gassen zoals kooldioxide en stikstof in de brouwerijen en drankenindustrie te detecteren?

Misschien komt het omdat stikstof (N2) en koolstofdioxide (CO2) van nature in de atmosfeer aanwezig zijn. Het kan zijn dat CO2 nog steeds onderschat wordt als gevaarlijk gas. Hoewel CO2 in de atmosfeer in zeer lage concentraties aanwezig is, ongeveer 400ppm (parts per million/delen per miljoen), is meer aandacht nodig voor de aanwezigheid van CO2 in brouwerijen en kelderomgevingen. In deze besloten ruimtes is er een risico op bijvoorbeeld het lekken van gasflessen of bijbehorende apparatuur, wat kan leiden tot (sterk) verhoogde niveaus van CO2 in uw directe omgeving. Slechts 0,5% volume (5000 ppm) CO2 is een giftig gezondheidsrisico. Stikstof daarentegen kan zuurstof verdringen en is daarmee ook een risico.

CO2 is kleurloos, reukloos en heeft een dichtheid die zwaarder is dan lucht. Dit betekent dat CO2-laagjes zich laag op de grond verzamelen en geleidelijk in omvang toenemen. CO2 wordt in grote hoeveelheden gegenereerd tijdens de gisting en kan een risico vormen in besloten ruimtes zoals tanks, kelders of cilinderopslagruimtes. Dit kan fataal zijn voor uw werknemers in deze omgeving en daarom moeten gezondheids- en veiligheidsmanagers ervoor zorgen dat de juiste apparatuur en detectoren aanwezig zijn.

CO2 in brouwerijenBrouwerijen gebruiken stikstof vaak in meerdere fasen van het brouw- en doseerproces. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om koolzuur in bier te krijgen, vooral bij stout, pale ales en porters. Daarnaast zorgt stikstof er ook voor dat het bier de volgende batch niet oxideert of vervuild wordt met agressieve smaken. Stikstof helpt de vloeistof van de ene tank naar de andere te duwen en biedt de mogelijkheid om in vaten te worden geïnjecteerd, waardoor ze onder druk worden gezet voor opslag en verzending. Stikstof is op zichzelf niet giftig, maar verdringt wel zuurstof in de atmosfeer. Uiteraard kan dit een direct gevaar vormen als er bijvoorbeeld sprake is van een gaslek. Om deze reden is nauwkeurige gasdetectie van cruciaal belang.

Gasdetectie kan worden geleverd in zowel vast opgestelde als draagbare vorm. Installatie van een vaste gasdetector kan een grotere ruimte, zoals een fabrieksruimte, ten goede komen. Op deze manier is er 24 uur per dag doorlopend gebieds- en personeelsbescherming aanwezig. Voor de veiligheid van de werknemers in en rond de cilinderopslagruimte en/of in overige besloten ruimtes, kan een draagbare detector echter geschikter zijn. Dit geldt met name voor werknemers in de horeca en voor de veiligheid van werknemers die niet vertrouwd zijn in de omgeving, zoals bezorgers, verkoopteams of technici. De draagbare detector kan eenvoudig worden bevestigd aan de broek, riem of kleding en detecteert CO2 met behulp van alarmen en visuele signalen, wat aangeeft dat de gebruiker het risicogebied onmiddellijk moet verlaten.

Bij Hatech Gasdetectie streven we iedere dag naar een veilige werkomgeving voor iedereen. Dit doen wij door de beste oplossingen omtrent gasveiligheid te bieden. Zodra een werknemer in het bezit is van de juiste gasdetectie, is het vervolgens van cruciaal belang dat de werknemer niet gemakzuchtig wordt. Het is namelijk essentieel dat ook het onderhoud van de gasdetector als belangrijk onderdeel van de werkzaamheden wordt gezien. en ook het onderhoud van de detector als essentieel onderdeel van de werkzaamheden. Alleen op die manier kunt u correcte werking van de gasdetector blijven waarborgen. Hatech Gasdetectie biedt u ook alle service voor het onderhoud van uw detectoren, zodat u daar zelf geen omkijken naar hoeft te hebben. Vele grote en kleine brouwerijen gingen u voor en zijn reeds klant bij Hatech Gasdetectie.

Meer lezen over de werking van CO2 detectie lees dan hier verder op onze CO2 informatie pagina.

Korte feiten en tips over gasdetectie in brouwerijen:

  •  Stikstof en CO2 zijn beide kleurloos en geurloos. CO2 is 5x zwaarder dan lucht, waardoor het een stil maar dodelijk gas is.
  •  Iedereen die een tank of andere besloten ruimte betreedt, moet zijn uitgerust met een geschikte gasdetector.
  •  De juiste gasdetectie kan het verschil zijn tussen leven en dood.